Champagne voor wie klonk met de buren

  • 13 juli 2021

In juni riepen we de inwoners van Zulte op om een stoel buiten te zetten en het glas te heffen met de buren. Vier van de veertig fijne inzendingen werden beloond met een prijs.  

Het afgelopen jaar zaten we heel vaak thuis door de coronapandemie en werd het belang van een goede buur weer duidelijk. Het waren vaak de enige mensen die we zagen, naast de eigen huisbewoners. Onder het motto ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ riepen we daarom op om het glas te heffen met de buren.

Drinken aan den draad

Buren die al een goede band hadden, zagen die nog versterken tijdens de coronapandemie. In buurten waar nog geen of weinig contact was, werd met elkaar kennisgemaakt en hulp geboden waar nodig. Het moet gezegd, in Zulte en haar deelgemeentes kunnen heel wat inwoners rekenen op hun buren en wordt er regelmatig gebabbeld of geklonken ‘aan den draad’.

Veertig hartverwarmende inzendingen

Uit de veertig hartverwarmende inzendingen werden vier winnaars gekozen. We kozen voor de meest originele initiatieven of verhalen die recht naar het hart gingen. Zo heffen de buren van de Sparrenstraat en Kruishoutemstraat het glas om hun recent overleden buurman te herdenken. In de Kerkstraat oogsten de buren dan weer groentes in een gezamenlijke serre. In de Eikstraat installeerden de buren een deelbrievenbus om de krant uit te wisselen en de Vennestraat stuurde een grappige foto in waarop de buren coronaproof over de haag klinken in hun bubbel.

Klinken met buren - inzending EikstraatEikstraat

Klinken met buren - inzending KerkstraatKerkstraat

Klinken met buren - inzending Sparrenstraat-KruishoutemstraatSparrenstraat en Kruishoutemstraat

Klinken met buren - inzending VennestraatVennestraat

De winnaars werden beloond met een fles Roger Raveelchampagne.

Toelage voor buurtinitiatieven

Buren die binnenkort een activiteit organiseren zoals een straatontbijt, buurtfeest of quiz, kunnen een toelage aanvragen. De toelage bedraagt maximum 500 euro en kan twee keer per jaar aangevraagd worden bij de Dienst vrije tijd. Daarmee wil de gemeente in het kader van ‘Zulte Herleeft’ het contact tussen buren extra stimuleren. 

Een aanvraag indienen of meer informatie opvragen kan bij de Dienst cultuur op M cultuur@zulte.be of T 09 243 14 04.