Cultuurraad reikt cultuurprijzen uit

  • 14 september 2020

Vrijdagavond 11 september 2020 reikte de cultuurraad voor de 6de keer de cultuurprijzen uit.

Met de uitreiking van de cultuurprijzen wil de cultuurraad zijn waardering tonen voor het vele geleverde werk ten voordele van de cultureel en socio-cultureel vormende activiteiten en kunstbeoefening in Zulte. Daarnaast zijn ze een ook aansporing voor toekomstige activiteiten.

De afgelopen maanden verliepen ook voor de Zultse cultuurraad anders dan gepland. Waar normaal de uitreiking cultuurprijzen plaatsvindt in juni, werd deze omwille van het coronavirus verplaatst naar september. Afgelopen vrijdagavond was het dan eindelijk zo ver en werden de laureaten voor 2020 benoemd.

Prijs voor cultuur
Voor de prijs voor cultuur werden Anne De Meulemeester en Peter Lambert genomineerd met hun poëziecafé en Kathleen Everaert met haar creatief atelier Mélange Bizart. Het waren Anne en Peter die met de prijs huiswaarts trokken. Fotografe Anne De Meulemeester laat ons meekijken door haar lens terwijl ze op de realiteit inspeelt met haar verbeelding. Peter Lambert is dan weer een geboren acteur en verteller. Met hun organisatie van het poëziecafé werd voor de eerste maal in Zulte poëzie gebracht voor en door het publiek. Aangevuld met de passende fototentoonstelling ‘Boomsels’ van Anne en in combinatie met muziek, zorgde dit voor een unieke cultuurbeleving.

Cultuurjubilaris
De 4 genomineerden binnen de categorie ‘cultuurjubilaris’ mogen allen terugkijken op een lange en succesvolle carrière binnen de toneelwereld: Jo Berlaen, Christine Bocaege, Emmanuel Dhondt en Arlette Dujardin. Arlette Dujardin werd verkozen tot laureaat. Op haar veertiende stond ze voor de eerste keer op de planken. Ze zette haar carrière enkele jaren later verder bij toneelgezelschap Klaverke Vier en trad kort daarop ook toe tot de Waregemse Zingende Sterren. Later speelde Arlette ook een rol voor of achter de schermen bij andere toneelverenigingen. In de Leiestreek is Arlette bij velen ook gekend als tante Cordula uit de komische films van Peter De Kemel over de familie Goetgebuer.

Cultuurlaureaat
Een cultuurlaureaat zet het cultureel imago van de gemeente Zulte op de regionale, nationale of zelfs internationale kaart. De genomineerden hiervoor waren Koen Baert en Johan Nachtergaele met de organisatie van 100 jaar Vredesfeesten en Kris Belaen die als muziekproducer muzikanten uit heel Europa over de Zultse vloer kreeg.

De titel van cultuurlaureaat 2020 ging naar Koen en Johan. In september 2019 zetten zij een prachtige tentoonstelling op rond 100 jaar Vredesfeesten in Machelen. Hierbij werden ook de Franse soldaten, die in oktober 1918 de Leiedorpen hebben bevrijd, gehuldigd. Een initiatief dat op talrijke positieve reacties kon rekenen en de gemeente Zulte op de internationale kaart zette.

De laureaten ontvingen een kunstwerk van de hand van Marc De Wachter, voormalig inwoner van Zulte. Pas op latere leeftijd verdiepte Marc zich in keramiek en volgde hiervoor verschillende cursussen. Na 15 jaar als zelfstandig keramist gewerkt te hebben in een atelier in Wilrijk, werkt hij nu in een eigen atelier in Lissewege. Ook de genomineerden konden rekenen op een mooie attentie. Zij ontvingen een gesigneerd exemplaar van de dichtbundel ‘De aangelanden’ van Paul Demets.