Ereburger Fons Verplaetse overleden

  • 16 oktober 2020

Het gemeentebestuur van Zulte neemt met droefheid afscheid van ereburger Fons Verplaetse. Met het overlijden van de in Zulte geboren gewezen gouverneur van de Nationale Bank, verliest Zulte een trotse ambassadeur en een warme persoonlijkheid. Het gemeentebestuur geeft de inwoners van Zulte de kans om hun rouwbetuiging over te maken.

Fons Verplaetse werd 90 jaar geleden geboren in Zulte. Hij bouwde een sterke en invloedrijke carrière uit. Eind vorige eeuw stond hij 10 jaar lang aan het hoofd van de Nationale Bank. Hij stond mee aan de wieg van verschillende belangrijke economische hervormingen en beslissingen in ons land.

In 1993 kende de gemeente Zulte hem de titel van ereburger toe. Andere ereburgers van Zulte zijn Roger Raveel, Georges Peirs, André Denys, Francky Dury en Willy Naessens. Verplaetse verhuisde fysiek uit Zulte, maar behield steeds de band met zijn geboortegemeente. Hij was fier op Zulte en liet bij interviews vaak niet na om hiernaar te verwijzen. Zijn taalgebruik omschreef hij standaard als “Algemeen Beschaafd Zults”. In 2007 was hij nog aanwezig op de onthulling van het Firtelmonument op het Gaston Martensplein.

Het gemeentebestuur wenst zijn waardering en bedanking uit te drukken voor de carrière en persoonlijkheid van Fons Verplaetse. De gemeente betuigt haar oprechte deelneming aan de familieleden en vrienden.

Om Fons Verplaetse op een passende manier te eren, geeft het gemeentebestuur de inwoners de kans om hun rouwbetuiging over te maken. Omwille van het coronavirus gebeurt dit bij voorkeur digitaal op het e-mailadres communicatie@zulte.be. Het gemeentebestuur zal deze rouwbetuigingen bundelen en aan de familie overmaken. Voor wie dit niet mogelijk is, kan een afspraak maken via T 09 243 14 04 om op het gemeentehuis een papieren rouwregister te ondertekenen.