Raveel 2021

17.01     RAVEELIANA - Een hommage aan Raveel

Raveel 2021 - RaveelianaHet feestjaar wordt ingeluid met het door Bart Van Kerchove gecomponeerde muziekstuk ‘Raveeliana’. Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke brengen ‘Raveeliana’ vanuit het Roger Raveel Museum, aangevuld met beelden van het werk van Raveel in het Machelse straatbeeld en dit door de ogen van Alex Colpaert en Willy Nachtergaele.

Bekijk 'Raveeliana' hier.

13.02-31.03     RAAMPOËZIE - Gedichten in het straatbeeld - VERLENGD TOT BEGIN MEI

Raveel 2021 - RaampoëzieRaamgedichten brengen poëzie in het straatbeeld. Gedurende 6 weken wordt Zulte gehuld in een kleedje van poëzie. Met bijna 70 locaties kan je coronaveilig op stap. Stippel je eigen poëzieroute uit en geniet van gedichten van onder meer Paul Demets, Jo Gisekin en Rutger Kopland.

Prijs: gratis
Locatie:
pdf bestandRaampoëzie in Zulte (617 kB)
pdf bestandRaampoëzie in Olsene (348 kB)
pdf bestandRaampoëzie in Machelen (329 kB)
pdf bestandRaampoëzie in Groot Zulte (1.42 MB)

12.03 - 06.06     MUDEL - De schildersklas van Roger Raveel

Mudel - De schildersklas van Roger RaveelNaar aanleiding van de 100e verjaardag van Roger Raveel gaat mudel dieper in op de langdurige band van Raveel met de stad Deinze. Centraal in de expo staat zijn rol als leerkracht aan de Stedelijke Academie van Deinze, waar hij voor vele leerlingen en kunstenaars in spe een inspiratie- en rolmodel was. Daarnaast focust de tentoonstelling ook op de beginjaren van Raveel, zijn vriendschap met Hugo Claus en A. De Clerck en vermaarde grootse projecten met oud-leerlingen.

Als inwoner van Zulte kan je, na reservatie, de tentoonstelling gratis bezoeken op vertoon van je identiteitskaart.

Meer informatie en reserveren via www.mudel.be.

18.03 - 21.07     ROGER RAVEEL IN BOZAR - Een retrospectieve

BOZAR Raveel RetrospectieveRaveel wordt beschouwd als een van de belangrijkste Belgische schilders van de tweede helft van de 20e eeuw, maar hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een geheel eigen en bijzondere beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie en met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron.

Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert BOZAR in Brussel Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.

Als inwoner van Zulte kan je gratis de retrospectieve bezoeken.

25.04     ERFGOEDDAG - Dauwtrip in het dorp van Raveel

Raveel 2021 - ErfgoeddagBij de overgang van nacht naar dag komt Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, tot leven. Een dauwtrip brengt je langs bijzondere locaties en verrassende plekjes die onlosmakelijk verbonden zijn aan Raveel. De kunstenaar en zijn werk komen hierbij opnieuw tot leven aan de hand van vertellingen uit het jeugdboek ‘De schilder, de duif en de dingen’ van Paul De Moor.

De wandeling is 5 km lang en kan vrij aangevat worden op het Leieplein in deelgemeente Machelen. Zowel de route als vertellingen kan je vanaf zondag in de gratis Erfgoedapp terugvinden onder de titel 'Tussen nacht en morgen'.

Voor wie zondag niet naar Machelen kan afzakken, blijft de wandeling beschikbaar in de Erfgoedapp. De vertelwandeling kan dan op een later moment aangevat worden.

Prijs: gratis
Locatie: start vanaf het Leieplein
Inschrijven is niet nodig
Tip: Download alvast de gratis Erfgoedapp met behulp van deze handleiding.

01.05 - 31.08     ROGER RAVEEL MUSEUM - Raveel in eigen dorp

RRM 100Het Roger Raveel Museum in Machelen is ook dit jaar zeker een bezoekje waard.

Nog tot 18 juli kan je er naar de tentoonstelling 'Zien, denken, schilderen. Een gesprek met Roger Raveel' gaan bekijken. Met 'Zien, denken, schilderen' brengt het museum een selectie schilderijen en tekeningen van Raveel uit de periode 1948-1968 in dialoog met het werk van een aantal schilders die voor de ontwikkeling van dit oeuvre incontournable zijn geweest. De tentoonstelling biedt een complementair antwoord en aanvulling op de retrospectieve in BOZAR.

Inwoners kunnen tussen 1 mei en 31 augustus 2021 een gratis bezoek brengen aan het museum en dit op vertoon van de bon die in het gemeentelijk infoblad van mei-juni gepubliceerd staat.

Meer informatie en reserveren via www.rogerraveelmuseum.be.

07-09.05     ATELIER IN BEELD - Op bezoek bij kunstenaars

Raveel 2021 - Atelier in beeld

Op 7, 8 en 9 mei zouden verschillende lokale kunstenaars de deuren van hun atelier openstellen voor het grote publiek en dit tijdens het weekend van Atelier in Beeld. De coronamaatregelen laten dit momenteel niet toe.

Om iedereen toch een kijkje te gunnen in hun atelier, namen de kunstenaars uit onze gemeente een foto van hun creatieve werkplek. Alle ateliers vind je terug in het gemeentelijk infoblad editie mei-juni.

Weet jij op pagina 14 van het infoblad elke kunstenaar aan zijn of haar atelier te linken? Dan maak je kans op de nieuwe dichtbundel van Paul Demets.

Deelnemen kan tot 30 juni 2021. Wedstrijd alleen voor inwoners van Zulte.

Tip: Wil je nog meer weten over de kunstenaars en hun atelier? Neem dan zeker ook een kijkje op www.atelierinbeeld.be.

Update: Wedstrijd afgelopen. Check hier de correcte antwoorden.

20.06     'HET WEB VAN OMTREK' - Voorstelling dichtbundel P. Demets

Raveel 2021 - Paul Demets (c) Kristien Buyse! Verplaatst naar zondag 20 juni 2021

Zultenaar Paul Demets publiceert dit voorjaar zijn nieuwe dichtbundel 'Het web van omtrek'. Een bundel met gedichten geschreven bij schilderijen en tekeningen van Roger Raveel. Hij komt dan ook graag zijn nieuwe bundel voorstellen aan het publiek in eigen gemeente.

Foto - (c) Kristien Buyse

21.06-21.09     ZOMERZOEKTOCHT - Ontdek Zulte en Gent met Davidsfonds

Raveel 2021 - ZomerzoektochtDe 35ste Davidsfonds Zomerzoektocht komt naar de Leiestreek! Ontdek Zulte, Gent en de Leiestreek eens op een andere manier tijdens de zomer. Verrassende vragen langs een lusvormig parcours laten je de streek met andere ogen bekijken, gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan, de bijbehorende en gloednieuwe streekgids Zulte en Gent én een leuke prijzenpot.

Meer informatie en reservaties.

10-11.07     ROGER RAVEEL 100 - Feest aan de Leie

Raveel 2021 - Feest aan de LeieZaterdag 10 juli: Feestelijke zitting 'Raveel 100'
Omwille van coronamaatregelen uitsluitend op uitnodiging

Zondag 11 juli: Volksfeest aan Machelenput
Met onder andere de videovoorstelling '100 jaar Roger Raveel', een verrassing voor alle aanwezigen en de 20ste editie van Leieleude.

Meer informatie vind je hier.

15.07-29.08     FOTOTENTOONSTELLING - 'Raveel 100'

Roger RaveelZulte viert op 15 juli 2021 de 100ste verjaardag van Roger Raveel. Met de fototentoonstelling ‘Raveel 100’ worden 100 betekenisvolle foto’s rond het leven van Roger Raveel tentoongesteld.

Wanneer: iedere zaterdag en zondag
van 10.00-12.00 uur en van 13.00 tot 18.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Huis de Leeuw

 

19.08     WORLD PHOTO DAY - Workshops door J. Van Daele

Raveel 2021 - World Photo DayWorkshop voor hobbyfotografen
Tijdens deze workshop leren we kritisch kijken, we leren lichtsituaties inschatten, wanneer we welke composities gebruiken en hoe we de abstracte en figuratieve stijl van Roger Raveel op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. Ook de opvallende kleurcombinaties in het werk van Raveel kan ons veel leren over dynamiek binnen een foto. Het is dus de bedoeling om grensverleggend te werken en jouw beelden naar een hoger niveau te brengen. Je gaat niet enkel met mooie plaatjes naar huis maar wel met een enorme kennis rond verhaal- en beeldvorming.

Benodigdheden: DSLR of Systeemcamera met objectief van/tussen 24-70mm

Workshop voor smartphone-fotografen
Hoe gebruik je jouw smartphone, welke composities passen bij welk onderwerp, hoe ga je met het aanwezig licht om en welke standpunten zorgen ervoor dat het onderwerp meer tot zijn recht komt? Dit leer je tijdens deze 3-uur durende workshop. We brengen Machelen op een mooie manier in beeld en leren ook hoe we de typische stijlkenmerken van Roger Raveel in het veld kunnen toepassen.

Benodigdheden: smartphone

Wanneer: 9.00 - 12.00 uur: hobbyfotografen, 13.30 - 16.30 uur: smartphone-fotografen
Prijs: 25 euro

11-12.09     OPEN MONUMENTENDAG - Raveelkapel opent de deuren

Raveel 2021 - OMD 2021De Raveelkapel is een ietwat verborgen kunstschat. Roger Raveel slaagde er in de kapel in het dagelijkse leven en de bidplaats in elkaar te laten overvloeien en creëerde er iets uniek. Tijdens het weekend van Open Monumentendag opent de Raveelkapel haar deuren. Breng een bezoek en kom meer te weten over de totstandkoming van dit kunstwerk.

Deze activiteiten zijn een organisatie van de gemeente Zulte in samenwerking met Cultuur Machelen, Geschied- en heemkundige kring Zulte en Roger Raveel Museum.

  • Op zaterdag zijn er geleide bezoeken om 10.00, 11.30, 13.30, 15.00 en 16.30 uur.
  • Op zondag zijn er geleide bezoeken om 10.00 en 17.00 uur. Tussen 11.00 en 17.00 uur kan iedereen langslopen voor een vrij bezoek met een doorlopende videovoorstelling over de realisatie van de kapel.

Prijs: gratis
Locatie: Kapel Maria Hulp der Christenen (Raveelkapel), Posthoornstraat 70 A

24.10-07.11     ROGER RAVEEL TRIBUTE - Berlaen & Peter Lambert

Raveel 2021 - Berlaen_(c)PietStellamansEen organisatie van cultuurraad Zulte

Berlaen met 'De definitie van geluk' en Peter Lambert met 'De schilder de duif en de dingen, verschrikkelijk mooie verhalen van Paul de Moor'. Tussendoor de gratis fototentoonstelling 'Raveeliaanse indrukken' van Anne De Meulemeester.

Bekijk hier de flyer.

 
Wanneer: zondagen 24 en 31 oktober telkens om 11.00, 17.00 en 20.00 uur, zondag 7 november om 17.00 en 20.00 uur
Locatie: De Scheve Schuur, Karperstraat +4
Prijs: 12 euro
Inschrijven: 0478 320 521 of admeul60@gmail.com

Foto - (c) PietStellamans

01.11     REVEIL - Ode aan de overledenen

Raveel 2021 - Reveil (c) stevenhendrix.beOp Allerheiligen worden begraafplaatsen over heel Vlaanderen gehuld in een cultureel jasje om zo op een warme manier de overledenen te herdenken.

In Zulte kan je dan terecht op de begraafplaats Machelen oud en binnen in de parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus. Orgeliste Isabelle Haerens brengt live orgelmuziek in de kerk van Machelen en dit op slechts enkele meters van de laatste rustplaats van Roger Raveel.

Wanneer: 1 november tussen 17.00 en 18.00 uur
Locatie: begraafplaats Machelen oud
Prijs: Gratis

Foto - (c) stevenhendrix.be

21.11     KUNSTENDAG VOOR KINDEREN - Later word ik kunstenaar

Raveel 2021 - Kunstendag voor kinderenWorkshops door Nanoe Carremans van Artforum / Urban Woorden

Nanoe Carremans dompelt kinderen onder in de wereld van kunstenaar Roger Raveel. Kinderen gaan op zoek naar de persoon achter de kunstenaar om zich nadien zelf te transformeren tot artiest. Zo komen ze te weten wat er achter kunst schuilt, maar vooral ook in zichzelf en in de wereld.

Update: workshops geannuleerd

 

25.11     WEEK VAN DE SMAAK - Theedegustatie met hapjes

Raveel 2021 - TheedegustatieTheedegustatie door theesommelier Jozefien Muylle van De natuurlijke weg van thee

Kunstenaar Roger Raveel was een theedrinker. Tijdens de Week van de smaak verdiepen we ons dan ook in thee. De wereld van de kwaliteitstheeën is ontzettend boeiend. Niet alleen is ze minstens even divers als bijvoorbeeld wijnen en biersoorten, ze is ook eeuwenoud. De eindeloze terroirs en productiewijzen zorgen voor een boeiende variatie aan smaken, geuren en texturen. Uiteraard is het fantastisch om de puurheid van een thee individueel te ervaren maar wat gebeurt er wanneer je de thee combineert met een hapje? Koekjes, chocolade en allerhande dessertjes lijken evident (al passen deze zeker niet bij elke thee) maar wat gebeurt er als je met een hartig gerechtje werkt? Kom en verken de mogelijkheden tijdens een interactieve degustatie. Na de sessie ga je met veel inspiratie thuis aan de slag.

Wanneer: donderdag 25 november van 14.30 tot 17.00 uur of van 19.30 tot 22.00 uur
Locatie: Ontmoetingscentrum
Prijs: 25 euro
Inschrijven verplicht via Recreatex

12    SLOTEVENEMENT - Afsluiten van een feestjaar

Binnenkort meer info

Roger Raveel Museum

Ontdek de kunst van Roger Raveel en nog meer Raveel 100! activiteiten op de website van het Roger Raveel Museum.

Atelier Roger Raveel

Bezoek zelf de prachtige ateliers van Roger Raveel en laat je inspireren.