Waarom vaccineren tegen Covid-19?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.
 

Als minstens 70% van de Belgen zich laat vaccineren ontstaat er groepsimmuniteit.
Dat wil zeggen dat een grote groep mensen weerstand heeft opgebouwd tegen het virus, waardoor het niet meer of nog maar zeer moeilijk kan verspreiden.
Die groepsimmuniteit beschermt ook mensen die niet gevaccineerd kunnen worden (bijvoorbeeld mensen met een sterk verzwakt immuunsysteem).
Stap voor stap gaan we naar een groepsimmuniteit via het vaccin. Ook dan is er nog steeds een risico op lokale opflakkeringen.

Bij de start van vaccinatie zal niet alles onmiddellijk terug mogelijk zijn. Een versoepeling van de maatregelen kan pas stap voor stap plaatsvinden omdat niet iedereen op hetzelfde moment het vaccin kan krijgen. Zo lang er nog veel mensen besmet kunnen worden, moeten we allemaal de maatregelen verder naleven.